Haal meer energie uit je hypotheek!

Heel Nederland moet van het gas af. Onderzoeksbureau Ecorys berekende eerder dit jaar dat de eigenaar van een gemiddeld rijtjeshuis naar schatting 18.000 euro kwijt is om gasloos te worden. Die 18.000 euro is nodig om van het gas af te gaan: de kosten om helemaal klimaatneutraal te worden, zitten daar nog niet bij.

De werkelijke kosten zullen per woning enorm verschillen. ,,Als je een nieuw huis hebt met energielabel A zullen de kosten lager zijn'', voorspelde Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Maar als je een ouder huis hebt, uit de jaren 50 of 60, dan kunnen de kosten nog veel hoger uitvallen.''

Op termijn moet de kraan helemaal dicht. Want niet alleen Groningen moet van het gas af, heel Nederland moet aardgasvrij worden. Het kabinet wil dat uiterlijk in 2050 realiseren. Of dat ook lukt is nog de vraag. Olof van der Gaag, directeur van de NVDE: “We lopen we op dit moment behoorlijk achter de feiten aan. Sterker nog, er gaan dagelijks meer woningen aan het aardgas, dan ervan af.”

Er gaan al her en der stemmen op om al eerder dwingende maatregelen te nemen richting huiseigenaren zodat 2050 zeker wordt gehaald.

 

Steeds meer klanten willen daarom alles weten over de mogelijkheden van woningverduurzaming. Ik vind het belangrijk dat ik mijn klanten ook op dat punt goed kan adviseren, want er is veel mogelijk. Als Financieel adviseur kijk ik naar de financiële lasten en neem de opties voor energiebesparing meteen mee. Zo geef ik mijn

klanten inzicht in hun woonlasten en helpen we het milieu ook nog eens een handje. Een huis groener maken kan al gauw een paar tientjes per maand schelen in de woonlasten.


En er is veel te adviseren. Diverse geldverstrekkers bieden al korting op tarieven aan voor het financieren van energiebesparende maatregelen én je kunt ook nog eens meer lenen. In sommige gevallen kun je ook gebruik maken van subsidieregelingen. Ben je het overzicht kwijt? Op www.verbeteruwhuis.nl kun je binnen een paar minuten een goed beeld krijgt van mogelijke energiebesparende maatregelen voor je huis. Daarmee krijg je inzicht in de kosten per maatregel, de energiebesparing en het wooncomfort. Tip: oriënteer je online op de mogelijkheden, dan is het gesprek bij de Financieel adviseur zo concreet mogelijk.

concreet mogelijk.